Fudbalski klub Sarajevo je od svog osnivanja tradicionalno imao veliku podršku i sjajne navijače. Pitari, naziv je za tadašnju navijačku skupinu koja je bila smještena na istočnoj tribini stadiona Koševo. Ova grupacija brojala je oko standardnih 300 mladića,a broj bi se povećavao na 1000 ili 2000 na utakmicama sa klubovima “velike četvorke”. Nakon jednog incidenta na utakmici sa Crvenom Zvezdom kada je na gostujuću klupu bačen poskok ofarban u bordo bijelu boju, navijači Sarajeva okarakterisani su kao skupina vandala i bivaju premješteni na sjevernu tribinu Koševa.

Zbog ove promjene dolazi i do ideje za promjenom imena koja je sprovedena u djelo par mjeseci kasnije. Na sastanku na kojem su o novom imenu odlučivale vođe navijača, izabrano je ime Horde zla. Naziv je došao sasvim slučajno, jer se na stolu našao broj popularnog ‘Zagora’, a naziv je upravo bio Horde zla. Nakon promjene naziva, navijači osnivaju i svoje udruženje ‘Horde zla marketing’. Pomoću članarine koju su sami plaćali prave se prvi transparenti, dobavlja pirotehnika, prave se šalovi, kape… Horde Zla vrlo brzo dolaze u sami vrh ex-Yu navijačke scene. Dugo će se pamtiti bakljada na stadionu Koševo protiv Dinama, koja je proglasena kao treća u Jugoslaviji. Horde Zla postavljaju i rekord u neprekidnom navijanju – 45 minuta. Brojka navijača na tribinama je porasla na 5.000, a taj broj navijača su imali samo još Hajduk, Dinamo, Partizan i Zvezda. Horde zla su uvijek bile protiv bilo koje vrste nacionalizma, i u to vrijeme su se svi članovi predstavljali kao Jugosloveni. Bilo bi sebično ne spomenuti i Kraljice zla, koje su bile jako bitne za promociju grupe.

Treba spomenuti i veliki broj gostovanja i duela sa drugim navijačkim skupinama širom ex-Jugoslavije, a ostat će zapamčena gostovanja u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom, Beogradu, Zagrebu, Splitu… Onda je uslijedila agresija na Bosnu i Hercegovinu, i najveći broj navijača je stao u odbranu svog grada. U ratu Horde zla gube jako puno članova, ali nakon rata se vraćaju u velikom stilu. Od ničega se pravi nešto veliko, i Horde zla za kratko vrijeme ponovo postaju ubjedljivo najjača navijačka skupina u BiH. Zvanično se Horde zla vraćaju na proslavi 10. godišnjice postojanja 1997. godine. U sljedeće dvije godine su Horde zla pratile Sarajevo na svim stadionima u BiH, a napravljena je i najveća bakljada na Balkanu. Na derbiju 1998. je zapaljeno 300 baklji odjednom, a godinu dana kasnije je napravljena i najveća zastava na Balkanu.

Nakon osvojene titule 1998/99. opet dolazi do rezultatske krize. U narednih 5 godina nije osvojena titula, ali Horde zla konstantno napreduju. Izdvojiti ćemo utakmicu protiv Bešiktaša na stadionu Koševo, kada je prikazanakoreografija na 3 tribine što je jedini takav slučaj u BiH.

Nakon toga posjeta na stadionu Asim Ferhatović – Hase je sve manja, mnogi ljudi dižu ruke od Sarajeva, tako da i sjeverna tribina ne bilježi neka posebna izdanja sve do 2008. godine kada organizacija tribine i navijanja prelazi u ruke nove generacije Hordi zla. Od tada igrači Sarajeva imaju veliku podršku na svim stadionima u BiH, ali i na gostovanjima širom Evrope. Horde zla pored gromoglasne podrške, kući i na strani, prave prelijepe koreografije, velike bakljade i sve ostalo što ide uz jednu navijačku grupu i tribinu. Ubrzo je pokrenut i “Hz marketing” od kojeg se grupa finansira.

04.10.2009. godine ostat će zapisan u historiji kao najstrašniji i najtužniji momenat za sve navijače Sarajeva. Tog dana u Širokom Brijegu je poginuo Vedran Puljić, koji je krenuo na utakmicu voljenog bordo tima. Njegov ubica još nije odgovarao za ovo strašno djelo, a Horde zla u znak sjećanja na svakoj utakmici skandiranju njegovo ime u 24. minuti. ISTINA ZA VEDRANA!

Članstvo

Učlanjenjem direktno pomažete radu grupe, izgledu sjeverne tribine i raznim humanitarnim akcijama
Članstvom također ostvarujete popust na artikle iz marketinga
Učlaniti se možete u prostorijama UNFKS
Privredni grad – Centar Skenderija
Radno vrijeme :

PON-ČET-SUB (11-19h)