“Horde zla” su u dosadašnjem djelovanju funkcionisale kao neoficijelna grupa, najvećim djelom mladih ljudi, navijača, prije svega FK Sarajevo, a kroz historiju i KK i RK Bosna. U više od 30 godina postojanja “Horde zla” su se angažovale na okupljanju navijača na sportskim priredbama i organizovanom navijanju za svoj klub. Zbog sporadičnih ekscesa, dosta se kritika vezivalo za nas, ali treba naglasiti da je temelj našeg dosad nepisanog programa bezuslovna podrška i ljubav prema FK Sarajevo, patriotizam i poštovanje svakog protivnika, dok s njegove strane nismo isprovocirani.

Cilj organizovanja “Hordi zla” kao interesnog oblika je u kanalisanju pozitivne energije ovih mladih ljudi, njegovanje pozitivnih iskustava i vrijednosti stečenih dosadašnjim druženjem i postepenog eliminisanja negativnih i ekscesnih pojava i ponašanja pripadnika navijačke grupe, kao i zaštita imovine i sigurnosti građana na sportskim objektima i u gradu.

“Horde zla” kao nepolitička, vanstranačka, društveno-interesna grupacija mladih, istrajuće u svojoj odluci da ne postanu predmetom manipulacije ni jedne od političkih stranaka, jer su, kao i sve sportske asocijacije svijeta protiv instrumentalizacije sporta u političke svrhe i protiv politike u sportskim arenama.

“Horde zla” se zalažu za političku, vjersku i nacionalnu toleranciju, ali je lično uvjerenje stvar svakog pojedinca, koju ne treba isticati u ovoj organizaciji, jer je boja kluba i ljubav prema sportu ono što nam je zajedničko. Mi njegujemo patriotizam i ljubav prema svom klubu.

Generacija naše grupe koja sada stoji na sjevernoj tribini za svoje mjesto pod navijačkim nebom izborila se putem koji je vodio kroz trnje i kamenje. Putem na koji smo bili prinuđni poći da sa svoje tribine otjeramo ljude koji su uzurpirali ime grupe kako bi od toga imali ličnu korist. Tada kao mala grupa bili smo podjeljeni u više još manjih i kao takvi uspješno smo funkcionisali i ostvarili svoj san: Povratak na sjevernu tribinu.

Od tada do danas imali smo više kako uspona tako i padova, pa i velike tragedije koja nas je zadesila kad je u Širokom Brijegu ubijen naš brat sa tribine Vedran Puljić. Od tada se organizacija, koju smo uspostavili za vrijeme odsustva sa sjeverne tribine, pokazala neefikasna u novonastaloj situaciji, pogotovo kad veliki dio ljudi u organizaciji više nije tu, odnosno ne može odgovoriti potrebama grupe. U velikoj mjeri izgubio se identitet koji smo imali u periodu naše borbe za grupu.

Danas smo ponovo spremni da svim snagama podržimo zamisao o jedinstvenoj organizaciji grupe na višem nivou. To je naš san, cilj koji žele da postignu svi navijači, i za koji vrijedi patiti i boriti se. Imamo priliku da jos jednom zaprepastimo ne samo BiH vec i ex-Yu navijačku scenu. Vjerujemo da smo svi na istoj talasnoj dužini. Zaslužujemo da budemo ispred svih i puno puta smo i bili. O tome govore koreografije, strast u navijanju, oduševljenje, zadivljujuće cifre. Jedino što kvari sliku su neka “neobjašnjiva” ponašanja, ali oni su uvijek proizvod lične inicijative, ali takvim stvarima se jednom za svagda treba stati u kraj.

Mi smo navijačka grupa. Kao takvi postojimo zbog FK Sarajevo. Postojimo da bi podržavali naše Sarajevo, a ne da se promoviramo po medijima. Naše mjesto djelovanja je naša tribina, trg gdje se okupljamo, ulica kojom u korteu idemo prema stadionu…

Mi nikad odustati nećemo!

Članstvo

Učlanjenjem direktno pomažete radu grupe, izgledu sjeverne tribine i raznim humanitarnim akcijama
Članstvom također ostvarujete popust na artikle iz marketinga
Učlaniti se možete u prostorijama UNFKS
Privredni grad – Centar Skenderija
Radno vrijeme :

PON-ČET-SUB (11-19h)